Smink ökar risken för bröstcancer

Är du en läppstiftsjunkie eller kan du inte få nog av nagellack? Se upp. Enligt en amerikansk studie kan dina sminkvanor ge dig bröstcancer.
image807
Kemikalier som används i läppstift och nagellack kan öka risken för bröstcancer. Det har forskare på Fox Chase Cancer Center i Philadelphia kommit fram till. En studie har visat att ftalater, en grupp kemiska ämnen som används som mjukgörande medel, kan störa tillväxten av friskt bröstvävnad.

Ftalater används i dag i allt från duschkräm till platsleksaker. De amerikanska forskarna utförde olika experiment på råttor, där man fann att ämnet BBP, som ingår i gruppen ftalater, förändrade den genetiska cellmassan hos de unga råtthonorna.

- BBP finns i vår miljö, säger forskareteamets ledare doktor Jose Russo till brittiska Daily mail. Att ständigt exponeras för det kan förstöra många organ, inklusive brösten.

I England finns BBP i fyra av fem kosmetiska vanor. Nu vill The Women Enviromental Network förbjuda ämnet.

- Det finns mera hälsosamma kosmetiska alternativ, säger talesmän för organisationen till Daily Mail. Små element av BBP absorberas av huden och kan utvecklas i kroppen med risk för långvarig effekt.

Tidigare undersökningar har visat att ftalater påverkar tillväxten och fortplantningen negativt hos människor och djur. Enligt de amerikanska forskarna behövs det dock flera studier för att kunna avgöra om ftalaterna verkligen ökar risken för bröstcancer.

Källa: Aftonbladet, Daily mail.
Therése Anderson Publicerad 2007-12-13.


Hmmm... stämmer detta så är jag troligtvis redan illa ute...

Kommentarer
Postat av: Emma

Hej. Jaa om det är sant vet man ju inte men om det är sant så... aa de är ju lite läskigt:S Kram Emma

2007-12-14 @ 22:01:58
URL: http://EmmaLunkan.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0